You are hereTransmitter AMECO AC1

Transmitter AMECO AC1


Lang geleden toen er nog geen replica's waren voor de "AMECO" transmitter droomde ik er van er eentje na te bouwen.
Met eigen materiaal ? Waren ze nog verkrijgbaar... of moesten we op zoek, op de beurzen?

Een slopende en tijdrovende zoektocht naar al dat materiaal!  
 
Enige tijd geleden was ik op zoek op eBay. Tot mijn grote verbazing vond ik daar een replica in de aanbieding. Koste wat kost, deze kit zou in mijn bezit komen. Na betaling van de som via PayPal, kwam uiteindelijk na 5 dagen wachten de kit aan op het  qrl-adres.
Na een bouwperiode van enkele dagen was de smokeproef aangekomen. Voltages controleren zonder lampen...ok! Gloeispanning wat aangepast (was te hoog) tot 6,3 volt door schakelen van 2 anti-parallelle dioden. Anodespanning op de ingang van de gelijkrichterslamp 2 X 325 Volt! 
Opgepast, levensgevaarlijk. Ik meet op de 2 buitenwikkelingen van de transfo op de secundaire spanning, ongeveer een 650 VOLT! Dus 1 handje in de broekzak houden :-) Nadien de 6X5 erin en terug controleren. OK, de gelijkspannning bedraagt ongeveer een 400 Volt DC. Genoeg voor de anodespanning van de 6V6. Spoel maken met 32,5 wikkelingen, volgens schema.
De 6V6 tube erin, dummy aangesloten met wattmeter en hopen... Key down...de oscillator doet het! Te horen op mijn Yaesu FT-2000, afgestemd op de zendfrequentie. Zender volledig operationeel! 5 watts qrp power!!! . Door een ander kristal en andere spoel te plaatsen kunnen we op de gewenste frequentie CW zenden.
 
Een leuk en leerrijk kitje van onze vriend Mike DL3ECN. Voor de aankomende jongeren, absoluut een must om na te bouwen. Enjoy and have fun op de qrp-frequenties. 
Mochten er liefhebbers zijn om de kit nog na te bouwen, dan zijn we bereid om een helpende hand uit te steken.
 
 
In een volgend project de changeover and keying board. Nadien nog een ontvanger. Daarna maak ik op een winteravond, komende, een allereerste verbinding. Hopend op een goede propagatie op 80 meter...Wie wordt mijn eerste verbinding met de AMECO AC1???
 
73's de ON4CLQ
Afbeeldingen: 
Transmitter AMECO AC1
Transmitter AMECO AC1
Transmitter AMECO AC1
Transmitter AMECO AC1
Transmitter AMECO AC1
Transmitter AMECO AC1
Transmitter AMECO AC1